diumenge, 19 de gener del 2014

Anellament amb sorpreses de dormidor d'ocells a la llacuna de Casa Nostra

Anellament de dormidors d'ocells, una aventura pels anelladors i ornitòlegs.

Les sessions d'anellament científic d'ocells solen ser una activitat que s'inicia de ben d'hora al matí i acaba al migdia, tot i que hi ha que fa sessions contínues en migració, però no és l'habitual. Un altre mena d'esforç és el que requereix l'anellament de dormidors d'ocells. Aquesta modalitat el que busca es anellar ocells quan van a un ajocador o dormidor al vespre. Els dormidors més clàssics són els que fan ocells com les orenetes en canyissars per exemple quan fan les migracions. També hi ha ocells que fan dormidors a l'hivern, i també en canyissar com els cruixidells o els repicatalons. Anellar en dormidors permet capturar molts ocells en poca estona, i augmenta les opcions de fer captures d'ocells amb anelles estrangeres, a part de donar un coneixement complet sobre l'espècie. 

El passat dissabte doncs, juntament amb membres del voluntariat ambiental de Limnos i aspirants a anelladors, ens vam reunir a la llacuna de Casa Nostra per anellar un dormidor de repicatalons. Aquestes sessions són però dures perquè cal muntar xarxes a l'aigua, calen botes, fa fred,  fer espai a vegades en el canyissar estassant, i acabar quan es fosc anellant els ocells amb un frontal. De jove és més fàcil, de gran costa més posar-s'hi. Això sí, és una aventura.

L'aventura va començar malament amb amenaça de pluja, i a punt de suspendre-ho tot. Com que som (sòc) uns descerebrats, i com que costa tant organitzar un anellament d'aquests, perquè sempre es feina, malgrat l'amenaça de pluja vam muntar igualment 6 xarxes entre les 2 i les 4 de la tarda!!!!. Tot i consultar meteocat.com, meteoblue.com, i tots els meteo que se us acudeixin, ens vam arriscar. A les 4 queia un ruixat de nassos, i després d'haver capturat un mosquiter i una cardina estavem a punt de desistir. Després d'estar 45 minuts dins el cotxe esperant que la pluja pares, ens vam decidir a treure les xarxes. Llavors tot va canviar. Van caure ocells i la pluja va parar, i el premi és que enlloc d'anellar un dormidor de repicatalons, vam descobrir un dormidor de grassets d'aigua (Anthus spinoletta), un ocell considerat escàs a l'Estany, però que va resultar ser més nombrós del que ens pensàvem. A part del grasset d'aigua. també hi havia altres ocells en dormidor com cruixidell, titelles i, com no, alguns repicatalons. És el primer anellament a la comarca d'aquesta espècie!!!!!!!!!!!!!!!! i ha ajudat a millorar considerablement el coneixement del seu comportament a la zona.

Llistat de captures:

  • 8 grasset d'aigua (Anthus spinoletta)
  • 2 Titella (Anthus pratensis)
  • 3 Cruixidells (Emberiza calandria)
  • 3 pit roig (Erithacus rubecula)
  • 2 rossinyol bord (Cettia cetti) anellats a l'estació de La Puda situada a uns 200 metres
  • 1 repicatalons (Emberiza schoeniclus)
  • 1 mallerenga blava (Cynistes cyaneus)
  • 1 cardina (carduelis carduelis)
  • 1 mosquiter (Phylloscopus collybita)

Total 22 captures


Cruixidell anellat i detall del cap del cruixidell.


 Titella anellada a la llacuna de casa Nostra.


Un dels grasset d'aigua anellats a la llacuna.


1 comentari:

lymacsau ha dit...

Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

Hương Lâm chuyên cung cấp máy photocopy, chúng tôi cung cấp máy photocopy ricoh, toshiba, canon, sharp, đặc biệt chúng tôi có cung cấp máy photocopy màu uy tín, giá rẻ nhất.