diumenge, 1 de setembre del 2013

Recollida una arpella vulgar que no podia volar a les llacunes de Can Morgat

Sorpresa a la llacuna de l'Artiga a l'Estany de Banyoles el 25 d'agost de 2013 al vespre.

Quan m'he acostat a la balca de la llacuna per veure si hi havia orenetes se m'ha aixecat i posat a fer salts una arpella vulgar!!!!!!! Una espècie que costa de veure per la zona de l'estany.

No podia volar i ens hi hem pogut acostar fàcilment. L'hem agafat amb una manta i l'hem guardat tota la nit en una caixa fins que avui l'hem portada als Agents Rurals del Pla de l'Estany. L'han portada al centre de fauna dels Aiguamolls de l'Empordà, que fan una tasca fantàstica amb els animals ferits!!. A veure si es pot recuperar!!!!!
Fan molt de respecte els rapinyaires, la seva mirada és guapíssima. Tota una experiència.



Al cap d'uns dies ja tenim notícies de l'arpella (2 setembre). La radiografia no mostra problemes ossis, per tant no té res trencat. Un company expert en mudes de rapinyaires ens explica que es tracta d'un mascle de segon any, no d'una femella com ens semblava. La determinació del sexe no és fàcil, però el color de l'iris clar pels mascles és un sistema eficaç.

Com ja hem explicat la radiografia no detectava cap anomalia que expliqués el perquè del seu ingrés, tot i ser recollida amb símptomes de feblesa i manca de nutrició. 
Com és que l'animal estava desnodrit? 
Podria deure's a la muda de l'ocell. Com s'observa, a l'ala dreta té mudades les secundàries, aquestes ja de segona generació, amb coloració marró fosc, marges nous, etc.. així també la gran majoria de grans cobertores, que van en consonància amb les respectives secundàries -menys 3 GC-. Aquesta muda completa de secundàries és típica en els segons anys al mes de novembre, i no a finals d'agost, on hauria de mostrar quasi totes les secundàries juvenils (de primera generació). Les cinc primàries internes també són mudades, però aquest fet és normal. ... 
Com és que ha mudat abans d'hora les plomes ? 
O ha tingut un accident que li ha afectat a les plomes secundàries (li han caigut per accident, atac, col·lisió?) i ha estat sense plomes uns dies, o ha patit un problema biològic, d'avançament de la muda. En tot cas segurament aquest accident ha provocat la caiguda massiva de plomes, enlloc del canvi progressiu que es produeix en la muda natural, i per tant ha estat uns dies sense poder volar. Ha sobreviscut, però no s'ha pogut alimentar bé patint un cert desgast que li podia haver costat la vida.

Esperem que es recuperi aviat!!!.
Gràcies pels comentaris d'en Fran Trabalon i l'Àlex Ollé.