dimecres, 5 de juny del 2013

Noticiari faunístic del primer trimestre de 2012 a l'Estany de Banyoles

Amb retard penjem al blog aquestes citacions del 2012.
Elaborat per Jordi Burch

Observacions destacades registrades entre l’1 de gener i el 30 de juny de 2012.

Com cada any les observacions del mes de gener solen incloure els resultats del cens d’ocells hivernants. Aquest del 2012 destaca que no s’ha vist cap cigonya i que s’han deixat observar espècies curioses com el xibec o els xarxets. Fora de cens el més destacat ha estat l’observació habitual d’arpella pàl·lida (Circus cyaneus), botxí (Lanius meridionalis)  i Esmerla (Falco columbarius) al Pla de Martís durant tot el mes. A més de Astor (Accipiter gentilis) a la resclosa d’Orfes, al riu Fluvià.
Durant el febrer s’observa regularment el Becadell sord (Lymnocryptes minimus) a la llacuna de l’Artiga i l’Aulina, Can Morgat (CFQ, JBX, XHX i ACM), i un sorprenent
Tètol cuanegre (Limosa limosa) el 13/II a la llacuna de l’Aulina (ACM, JBV). Es torna a formar la parella de cigonyes (Ciconia ciconia) de l’any passat, que el 28/II ja ocupen el niu de La Puda (CFQ), amb les anelles A0S6 mascle i la femella 90M3. El 26/II un Duc (Bubo bubo) covant al niu al Fluvià (CFQ).  
Al març cal destacar com exepcional la cita de Bitó comú (Botaurus stellaris) el 21/III a la llacuna d’en Margarit, Can Morgat (DVX), un Batallaire (Philomachus pugnax) el 29/III a la llacuna de l’Aulina, Can Morgat (XHX) i un grup de 30 grues (Grus grus) volant pel centre de Banyoles.
A l’abril  hi ha moltes observacions de rapinyaires i ocells aquàtics en pas migratori igual que al mes de març que no es poden resumir. Destacar la cita de la boscarla dels joncs (Acrocephalus schoenobaenus) el 5/IV a la llacuna d’en Margarit, Can Morgat (CFQ), la presència habitual del martinet de nit (N. nyctocorax) al sud de l’Estany. Una observació d’una espècie molt escassa ha estat un còlit ros (Oenanthe hispanica) i una merla roquera (Monticola saxatilis) vistos el 26/IV al Pla de Martís (XHX).
Pel maig es veuen 8 voltors (Gyps fulvus) el 6/V a Serinyà (SCI), 1 martinet ros (Ardeola ralloides) a l’Estanyol del Vilar (CFQ), 5 Cueretes grogues (Motacilla flava) a Vilademuls el 16/V, i Falcó cama-roig (Falco vespertinus) el 19/V a Serinyà, 1 Aligot vesper (Pernis apivorus) passa el 28/V per Esponellà (XHX).
Al juny es confirma que la parella de cigonyes que crien a la Puda aconsegueixen tirar endavant la reproducció, 3 joves. 2 martinets menuts el 22/VI a la llacuna dels Amaradors (JBV) i 3 Morells de cap roig (Aythya ferina) el 17/VI a la llacuna d’en Margarit (GFX).

Aquest ha estat un resum de les observacions completes de la comarca que es poden consultar a www.ornitho.cat.
Observadors: ACM: Alba Casals Mitjà; CFQ: Carles Feo; DVX: Dani Valverde; GFX: Gerard Funoses; JBX: Joan Bohigas; JBV: Jordi Burch; SCI: Sergi Castillo; XHX: Xavier Higueruelo.




Podeu obtenir-lo en format paper amb la revista de LIMNOS, La Llúdriga núm. 86. Novembre 2012.

1 comentari:

sanbornsaab ha dit...

Pico in Pico (Chester) - MapyRO
Find Pico (Chester) location map and 전라남도 출장안마 complete information on 태백 출장샵 Pico in 천안 출장샵 Pico,Philippines. 보령 출장마사지 Casino, Hotel and Spa, 부천 출장마사지 Pico (Philippines).