dimarts, 19 de gener del 2010

Un ànec mandarí per l'estany de Banyoles

Ànec mandarí (Foto Ramón Casadevall)

Des de fa uns dies per l'Estany de Banyoles es pot veure aquest ànec mandarí mascle (Aix galericulata). Un animal preciós, procedent molt probablement de captivitat, és a dir que se li ha escapat a algú o l'han deixat anar. Malauradament tot i ser molt bonic no hauria d'estar a l'Estany. Hem d'evitar convertir l'estany en un zoo, o en una granja i cada cop hi ha més animals escapats per la zona, el cigne, l'oca agípcia, ànecs muts, etc... Això tot i que per a molts sembli bonic, banalitza l'estany i li fa perdre valor natural.

L'ànec mandarí és un ocell procedent d'Àsia. A Europa degut a escapaments a Gran Bretanya, fa anys que hi ha una població naturalitzada, és a dir ànecs mandarins salvatges europeus. Això fa que si es veu un ànec mandarí, i aquest té comportament salvatge és una raresa i una novetat ornitològica a destacar. En canvi si es comporta de forma confiada, hem de sospitar que s'ha escapat d'una granja o casa particular.

A veure si s'està molt de temps per l'Estany. si el voleu veure el trobareu al costat l'Oficina de Turisme durant el dia o a l'estanyol del Vilar a la tarda.