divendres, 22 d’agost del 2008

Les cigonyes com cada agost tornen a visitar el Pla de l'Estany

La natura segueix com cada any el seu cicle i de nou com cada agost, tenim una cita amb el pas migratori de les cigonyes. les cigonyes que han criat a centre d'Europa viatgen cap als quarters d'hivernada del sud de la península i del nord d'Àfrica. Durant el seu viatge solen aturar-se en qualsevol lloc per fer nit, i és així com any rera any solen aturar-se n diversos llocs del Pla de l'Estany.



Aquesta es la crònica d'observacions dels dies 21 i 22 d'agost de 2008:
(Si teniu més observacions o dades a aportar seran benvingudes.)

Dijous 21 d'agost
  • La Teresa Congost de Vilert veu un grup petit d’unes 12 cigonyes a Melianta cap a les 8, prop d’Espolla sobre unes antenes i en uns arbres alts. Més tard s’aixequen i marxen direcció l’Estany de Banyoles.
  • A la mateixa hora la Lina de la croissanteria Iris de Banyoles, també a Melianta va veure diversos grups i en va comptar fins a unes seixanta, i va parar de comptar, per tant n’hi havia algunes més.
  • La Marta de Banyoles també al vespre va veure una quinzena de Cigonyes que intentaven aturar-se a la Nutrex, però que finalment buscaven un altre lloc on passar la nit; i en Vulcano Ruiz i l'Anna Sanchez les veien volear sobre Banyoles procedent de Melianta.
  • A les 20:30 a Banyoles hi havia 9 exemplars sobre el Monestir (veure fotografia), 8 exs. A la Cooperativa agrícola, 4 sobre la Farinera i 2 més sobre una grua prop la Vila Olímpica (Carles Feo). Aquí vam llegir quatre anelles de cigonya, totes alemanes, A8517 DER, A8331 DER I A8424 DER, també A7264 DER

Divendres 22 d'agost

  • En Josep Maria Massip ha vist 5 cigonyes a les Costes de Mata (Porqueres) i 6 al nucli de Fontcoberta
  • Al matí en Jaume Montcanut troba una cigonya morta electrocutada en un camp d’Usall, davant l’església d’Usall i el Pi d’en Carreras. Curiosament en una torre elèctrica ja modificada per Agri-energia per que s’hi havien electrocutat varis aligots i havia estat denunciat per Limnos i la Plataforma de Defensa de l’Estany. La Cati Bossacoma i la Xènia Salelles van avisar també al Consorci de l’Estany de la troballa d’aquesta cigonya.
  • L’exemplar també portava una anella alemana A8720 DER (veure imatges de l’exemplar, l’anella i la torre a Usall © Carles Feo ).
  • També els guardes rurals de la comarca han vist 10 cigonyes al Pla de Martís (Joan Ventura) i un grup de 50 volant per sobre el puig de Sant Martirià (Joan Ventura, Emili Casals), probablemente les mateixes d’ahir quan ja enfilaven el camí migratori vers al sud.

Una bona crònica d'observacions.

Cal estar a l'aguait que encara poden passar grups de cigonyes fins a primers de setembre. La recollida d'aquestes informacions són molt interesants per ala conservació de l'espècie.

3 comentaris:

Joan Luengo ha dit...

El dilluns dia 11 d'agost pels voltants de les 12 del migdia va passar un grups d'unes 30-40 cigonyes en dirrecció a l'abocador per Can Puig

mariatubi ha dit...

El passat 24 d'agost, passant en cotxe pel Pla de Martís vam veure una sola cigonya dalt d'un pal de llum, també vam fixar-nos amb dos bernats pescaires enmig dels camps, i per últim i sense estar massa segurs, vam veure un abellarol enfilat en els fils de llum.

Carles Feo i Quer ha dit...

Gràcies companys/es pels vostres comentaris, els afegirem al noticiari faunístic del proper trimestre.