dissabte, 14 de juny del 2008

Els triops (Triops cancriformis) apareixen a Espolla


L'estanyol d'Espolla és un dels indrets més emblemàtics de la comarca del pla de l'Estany. Conegut també com a Platja d'Espolla o Clot d'Espolla, l'espai pot passar-se mesos sense aigua amb un aspecte de prat humit sense aparent interès, i en canvi de cop i volta omplir-se d'aigua subterrània com de forma misteriosa i convertir-se en un estanyol.

Perquè Espolla s'ompli, els aqüífers han d'estar carregats d'aigua i només quan la pressió d'aigua subterrània és molt forta arriba a omplir-se. Amb aquest maig i juny tan plujós, Espolla es podria haver omplert completament, sinó fos perquè els aqüífers estaven tant malament que no hi va haver prou aigua. Malgrat tot, durant un o dos dies, el 30 de maig, l'aigua brollava del fons l'estanyol, suficient per omplir la part profunda amb uns 50 cm. d'aigua. Malauradament el dia següent l'aigua tornava a baixar cap a sota terra pel mateix forat per on el dia anterior entrava. Així i tot, aquella nit es van produir més d'una vintena de postes d'ous de gripau corredor (Bufo calamita). No hi havia tornat fins avui, i desconeixia si l'aigua s'havia assecat completament, i ara no trobaria res, o si es va mantenir una mica d'aigua durant dues setmanes, el que hauria afavorit l'aparició de multitud d'animalons d'aigua.

Avui, he tornat a Espolla a veure si s'havia assecat o omplert. Curiosament la zona que s'havia omplert el passat maig (on hi ha una sorgència per on l'aigua pot entrar i sortir), ara estava seca, però les pluges o la inundació anterior havien omplert l'altre meitat del fons de l'estanyol (on no hi ha sorgència i queda estancada), on l'aigua ha quedat estancada i no s'asseca. Com que fa més de dues setmanes que hi ha aigua, i malgrat que l'aspecte de l'aigua era bruta i tèrbola, la vida al fons de la bassa bullia:

He vist els triops (Triops cancriformis) d'una mida considerable (amb l'aigua tan calenta deuen haver crescut molt ràpid), he vist molts capgrossos de gripau corredor, també hi havia moltes, però moltes larves de mosquit, i molts, però molts mosquits, també escarbats d'aigua, ostràcodes, libèl.lules, nedadors d'esquenes, etc...

Us adjuto algunes imatges:

Greixandos (capgrossos) de gripau corredor (Bufo calamita)


Dues imatges dels fantàstics triops (Triops cancriformis)


Aparentment un triops mort, que està siguent rossegat per uns petits crustacis en forma de boletes color marró clar, els ostracodes.

Un núvol de larves de mosquit (culícids). Si hi aneu al capvespre, compte que us esperen.