diumenge, 20 de gener del 2008

Limnos realitza el XIV cens d’ocells aquàtics hivernants del Pla de l’Estany de l’any 2008

Disminueix el nombre de gavians a l’Estany de Banyoles, i augmenta el de fotges en un cens d’ocells caracteritzat per la poca presència de rareses, la continuïtat respecte anteriors edicions i per una temperatura elevada.

Un any més, aquest gener s’ha realitzat el cens d’ocells aquàtics hivernants a totes les zones humides de Catalunya. Aquests censos permeten tenir una estimació aproximada del total dels ocells d’una regió o d’un país, i està coordinat per diferents entitats a nivell internacional. Bona part dels resultats dels censos d’anys anteriors es poden consultar al següent web: http://www.gencat.net/mediamb/rndelta/cdll900.htm

Limnos ha estat coordinant el cens d’ocells a l’Estany de Banyoles des de 1995 i a l’Illa de Fares des del 2001. Al riu Fluvià es fa un cens des de la resclosa de Serinyà fins a Fares, ja a la Garrotxa; i a l’Estany s’inclouen les zones de l’entorn del mateix estany i el Pla de Martís. Aquest any el cens s’ha realitzat especialment durant el cap de setmana del 13 de gener.

Com en anteriors edicions s’ha seguit amb una tendència amb continuïtat marcada per un hivern poc rigorós que no afavoreix la presència de grans quantitats d’ocells hivernants, doncs es queden a latituds superiors. La majoria d’espècies mantenen valors similars. El lleuger augment d’ànecs collverds es pot atribuir a la bona època de cria a l’espècie a les llacunes de Can Morgat, però amb valors similars als anys 2004-05. Les dues dades més destacables han estat la davallada de gavians i l’augment de fotges. Les fotges és una mena de polla d’aigua amb el bec blanc que es capbussa menjant les algues del fons de l’Estany. La gran proliferació d’aquestes algues des de fa uns anys fa que l’espècie segueixi un augment progressiu des dels 30 exemplars de 2002 als 325 d’enguany. Pel que fa als gavians s’ha repetit els censos diverses vegades obtenint valors entre els 200 i els 600 exemplars, xifres molt inferiors als 2000 exemplars d’anteriors hiverns. Considerant que l’espècie fins al novembre va ser molt abundant i que no s’han fet actuacions a l’Estany de Banyoles per evitar la seva presència l’única explicació a aquesta situació que s’ha trobat és que actualment l’abocador de Puigpalter està arribant a la seva capacitat, amb un forat molt petit on s’aboquen les deixalles, mentre s’està construint l’ampliació del mateix abocador al costat. Aquesta manca d’accés a les deixalles accentuada les últimes setmanes és l’única explicació possible que s’ha proposat.

El cens de totes maneres ha estat satisfactori també pel nombre de morells cap-roig, una espècie també en augment i d’altres espècies com el blauet, els becadells i els bernats pescaires. Cal destacar com a dada negativa la presència de 10 individus d’ànecs híbrids, domèstics i oques de granja, incloses dues oques egípcies, i del cigne que en no ser d’origen natural no són vàlids pel cens. La decepció ha estat el cens realitzat a les llacunes de Can Morgat, on gaireé no s’ha observat cap ocell. La manca d’aigua i la cacera praticada des de la tardor a la zona han foragitat tota espècie d’ocell aquàtic llevat d’algunes polles d’aigües i bernats pescaires.

Paral·lelament també s’han fet censos al riu Fluvià, a l’Illa de Fares, on s’han comptabilitzat un dormidor de 94 corb marí gros, un ocell gran que podem veure per l’Estany i el Fluvià capbussant-se per menjar peixos de l’aigua, i també d’un agró blanc, espècie d’interès. Els resultats complets dels últims anys es poden consultar també a www.natura-plaestany.blogspot.com/


Aquests censos estan organitzats per Limnos però no serien possibles sense la col·laboració de tots els participants, ja que és una activitat basada totalment amb el voluntariat ambiental. En aquesta ocasió han participat 7 persones en el total dels dos censos.


Resultats disponibles a

Pla de l'Estany, 20 de gener de 2008
LIMNOS-Ecologistes de Catalunya
Associació de Defensa del Patrimoni Natural del Pla de l'Estany-
http://www.limnos.org/

limnos@limnos.org