diumenge, 4 de gener del 2009

L'estanyol d'Espolla s'omple d'aigua


Després de tres anys sense omplir-se completament de nou l'estanyol temporani d'Espolla s'ha omplert de nou aquest final d'any 2008 (30/12/08). D'aquesta manera l'estanyol ha iniciat l'any 2009 ple d'aigua, i donarà opció a que d'aquí a algunes setmanes surtin els triops, uns crustacis molt curiosos que viuen en aigües temporals com les d'aquest estanyol.


L'estanyol s'ha omplert degut a les fortes pluges dels últims dies que han omplert l'aqüífer superficial del Pla de Martís i de l'Estany de Banyoles, amb els més de 200 mm de pluja registrats a Banyoles. A més a més, les pluges també han recarregat els aqüífers subterranis que provinents de l'Alta Garrotxa alimenten el fons de l'Estany de Banyoles, estanyols i surgències del seu voltant. Tot plegat ha fet que degut a la forta pressió de l'aigua subterrània, l'estanyol actuï com un sobreeixidor natural de l'estany, i tot i els 40 metres que separen el pla de Martís del pla de l'Estany de Banyoles,l'aigua té prou força per superar l'alçada i provoca que brolli d'aigua de sota terra omplint l'estanyol i que l'aigua sobrant caigui espectacularment pels saltants de Martís fins al riu Fluvià.
(Foto J. Burch).

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Hola Carles. Us convido a veure un parell de fotos panoràmiques de 360º, una de la platja i l'altre del saltant. Són totes dues d'aquest cap diumenge. Espero q us agradin, i que no hàgim d'esperar tres anys més per repetir-les!.
Salut!

Carles Feo i Quer ha dit...

Molt xules les imatges Jaume, m'he marejat una mica amb la dels saltants, però es un efecte espectacular...

Una abraçada