dimarts, 27 de gener del 2009

Primera cita de Gavineta de tres dits (Rissa tridactyla) a l'Estany de Banyoles



Aquest dimarts 27 de gener tècnics del Consorci de l'Estany han detectat unes gavines mortes a l'Estany de Banyoles. Els agents rurals els han anat a buscar a la tarda i han comprovat que es tractaven de quatre exemplars de gavineta de tres dits (Rissa tridactyla).

En Joan Ventura ha pogut observar 2 exemplars vius a la riba de front d'Estany, al costat de l'Oficina de turisme de l'Estany de Banyoles.

Més tard, s'han pogut observar un màxim 5 exemplars a la mateixa zona, aparentment tots adults en plomatge d'hivern (C. Feo). Les 5 gavinetes de tres dits nedaven amb el cos molt arraulit sobre l'aigua, molt prop de la riba, buscant menjar entre els ànecs collverds, amb aparença d'estar afeblits i amb una constitució física dolenta. Mentre que les gavines rialleres anaven a ajocar-se als llocs habituals sobre les pesqueres, els 5 exemplars pululaven per sobre l'aigua, separats uns dels altres. Finalment un s'ha aturat sobre una de les pesqueres. Molt probablement aquests exemplars van estar portats a l'interior pel temporal de vent de dissabte i porten uns dies intentant recuperar-se i alimentar-se a l'Estany de Banyoles.

La gavineta de tres dits és una gavina molt escassa, regular com a hivernant i en migració, amb abundància variable segons els anys i accidental a l'interior (Catàleg dels ocells dela Països Catalans, J. Clavell, 2002). A la comarca no hi ha registres actuals en els últims 100 anys , pel que es considera la primera citació coneguda de l'espècie a la comarca. L'únic registre que teniem de l'espècie és d'una publicació antiga de 1882 que la cita a Girona i a l'Estany, tot i que també podria tractar-se d'un error en la determinació (és l'única gavina que cita a l'obra) de l'autor de l'època.

Referències anteriors a 1950: Apareix citat al llibre de José Gou de 1882 com a: “ Gaviota ó Paviota trydáctilo (Larus tridactilus) Cat. gavina, Gavineta. ... "Vienen en gran número en nuestro litoral, algunas parejas remontan los ríos y las hemos visto en las inmediaciones de Gerona y en la laguna de Bañolas. Nadan muy bien, y en vuelo lihero atisban de continuo á los peces sobre los que se arrojan prontamente". (Catàleg d'ocells del Pla de l'Estany. C. Feo. 2006)