diumenge, 23 d’octubre del 2011

Noticiari ornitològic del primer semestre de 2001



NOTICIARI FAUNÍSTIC DEL PRIMER SEMESTRE DE 2011

Podeu obtenir-lo en format paper amb la revista de LIMNOS, La Llúdriga núm. 84. Octubre 2011.

Observacions destacades registrades entre l’1 de gener i el 30 de juny de 2011.

Com cada any les observacions del mes de gener solen incloure els resultats del cens d’ocells hivernants que, el de 2011, es pot consultar en l’anterior número de la revista. Fora de cens el més destacat ha estat l’observació habitual d’arpella pàl·lida (Circus cyaneus) i botxí (Lanius meridionalis) al Pla de Martís durant tot el mes.

El febrer comença amb una observació destacada de Picot negre (Dryocopus martins) el 5/II al cim de Golany (CFQ), i una sorprenent boscarla de canyar (A. scirpaceus) hivernant el 6/II al nord de l’Estany (DCF). Es forma una nova parella de cigonyes (Ciconia ciconia) que el 16/II ja ocupen el niu de La Puda (CFQ), estan anellades la A0S6 mascle i la femella jove 90M3. El 19/II una agró blanc (Egretta alba) es veu a la llacuna de l’Aulina a Can Morgat, Porqueres (XVP).
Pel març arriben els primers xarrasclets (Anas querquedula), 1 a la llacuna de l’Artiga el 9/III (XHX) i passen 120 grues (Grus grus) pel Pla de Martís (SCI). Una fantàstica dada és la observació d’un niu de duc (Bubo bubo) amb un poll gran el 13/III al riu Fluvià a Esponellà (CFQ, JMM). Una esmerla (Falco columbarius) es veu a la llacuna de l’Aulina el 14/III (SCI) i passen 18 àguiles marcenques (Circaetus gallicus) (SCI) i un milà reial (Milvus milvus) (JVX) pel Pla de Martís el 19/III. 2 picots negres al cim de Golany el 30/III (JBX).
A l’abril  hi ha moltes observacions de rapinyaires i ocells aquàtics en pas migratori igual que al mes de març que no es poden resumir. Dues noves espècies van ser vistes a la comarca per primer cop al mateix lloc. Una són els 2 territ menut (Calidirs minuta) vist el 1/IV i un tètol cuabarrat (Limosa lapponica) vist el 6/IV a les llacunes del Pla de Martís el 1/IV (SCI). Un martinet ros (Ardeolla ralloides) es veu a la llacuna de l’Aulina 19/IV (XVP), i un jove de martinet de nit (N. nyctocorax) a Serinyà el 22/IV (XHX). Una observació d’una espècie molt escassa ha estat un còlit ros (Oenanthe hispanica) vist el 29/IV (FTX) al Pla de Martís i també un rascletó (Porzana parva) a la llacuna de Margarit el 17/IV (CFQ).
Pel maig es veuen 3 voltors (Gyps fulvus) el 4/V a Sant Miquel de Campmajor (JBX, XHX), 1 trobat (Anthus campestris) el 6/V a Esponellà (XHX), i 1 hortolà (Emberiza hortulana) a Serinyà el 6/V (XHX) una espècie de la qual no es tenien observacions recents a la comarca. 3 fumarells negres (Chlidonias niger) passen el 12/V per l’Estany de Banyoles (CFQ) i es troba un mussol banyut (Asio otus) atropellat a Banyoles el 13/V (CFQ). 2 joves i 3 adults de martinet de nit es veuen a la llacuna de Casa Nostra el 31/V on han criat (JBV), i també 4 martinets menuts (Ixobrychus minutus).

Al juny es confirma que la parella de cigonyes que crien a la Puda no aconsegueixen tirar endavant la reproducció. 1 martinet ros el 4/VI a la llacuna de Casa Nostra (CFQ). Una àguila calçada a Serinyà (Hieraaetus pennatus) el 18/VI (XHX) i dues el 20/VI (SCI), també 7 àguiles marcenques, 4 joves, el 30/VI (JBX) i 4 falcons de la reina (Falco eleonorae) a Serinyà el 20/6 (SCI) i finalment un aufrany (Neophron percnopterus) entre la platja d'Espolla i la C-66 el 26/VI (JBX, XHX) completen el recital de rapinyaires.

Aquest ha estat un resumd e les observacions completes de la comarca que es poden consultar a www.ornitho.cat.
Observadors: CFQ: Carles Feo; DCF: David Caballé; JBX: Joan Bohigas; JBV: Jordi Burch; JMM: Josep Maria Mompart; JRG: Josep Maria Rodríguez; JVX: Jordi Vives; SCI: Sergi Castillo; PFL: Ponç Feliu; XHX: Xavier Higueruelo; XVP: Xavi Vila.