dissabte, 22 d’octubre del 2011

Llúdriga al Fluvià i esparver d'espatlles negres al Pla de Martís

L'octubre és un més on les observacions de natura són menys agraïdes que altres èpoques de l'any. Es gaudeix més del paisatge, els colors, els bolets, les pluges, etc..

Aquest matí passejant pel Pla de Martís, he gaudit del passeig i del cant d'aloses, cogullades, el vol dels aligots i els xoriguers, i esquivant algun caçador i els avions teledirigits de la zona nord.... Tornant he pogut veure un milà reial, un ocell escàs, però present en èpoques de pas per la zona del Pla de Martís i Vall del Fluvià.

com que anava amb temps he creuat el Pla de Martís fins a baixar al riu Fluvià a l'lla de Fares, concretament a la resclosa de Serinyà. he reculat un moment fins al pont sobre el riu Ser, i allà sobre un piló de plantes prop del pont hi havia una fantàstica llúdriga netejant-se el pèl. ha fet dues capbussades, i ha creuat per sota el pont nedant fins l'altra riba. Durant 5 minuts més s'ha estat passejant per la riba, buscant crancs en el fang, entrant i sortint del'aigua prop unes bardisses i al final ha desaparegut. Crec que no m'ha vist tot i que estava  pocs metres. és la meva quarta observació al Fluvià, i no deixa d'emocionar tenir aquests enconntres amb la natura...

Un company en Josep maria Mompart n'ha vist una el mateix dia prop la resclosa de Martís, on també fa un temps la va veure la Lídia Salvanera. Això ens indica que la llúdriga és un habitant habitual del Fluvià, cada cop més acostumada a la presència de l'home i al riu...

El mateix dia, en Sergi Castillo ha vist un esparver d'espatlles negres al Pla de Martís, una espècies molt rara, en perill d'extinció, amb molt poques parelles reproductores a Catalunya. Una sorpesa més del Pla de Martís, que juntament amb l'Estany i el riu Fluvià fan del Pla de l'Estany un indret d'alt valor ecològic!!