dimecres, 30 de juliol del 2008

Primer anellament d'un dormider d'oreneta vulgar a l'Estany de Banyoles

Orenetes a la xarxa a l'Artiga (Foto Jordi Burch)

Jove d'oreneta vulgar anellat a l'Artiga (Foto Jordi Burch)

Durant els últims dies s'ha produït una concentració molt important d'orenetes vulgars (Hirundo rustica) a la llacuna de l'Artiga. A l'entorn de 500 a 1000 exemplars utilitzen els balcars i els arbres de l'interior de la llacuna de l'Artiga com a dormider, degut a que l'espai ofereix refugi i protecció.

Aquestes concentracions no son habituals a l'Estany de Banyoles tot i que alguns anys s'havien observat a zones com a Lió, al costat la torre de rem.

Aquest fet va ser aprofitat per nosaltres per organitzar improvisadament el primer anellament de dormidor d'oreneta vulgar al Pla de l'Estany.

Es van col·locar dues xarxes que van estar obertes des de les 20:30 fins a fer-se fosc
i es van capturar i anellar tots els exemplars que van caure.

En total han estat anellades:
  • 144 orenetes vulgars
  • 1 blauet
De les 144 orenetes 139 eren joves nascuts aquesta mateixa primavera, i només 5 adults. No n'hi havia cap d'anellada anteriorment.

Com a curiositat destacar la presència d'una oreneta vulgar amb unes taques blanques a la punta de les ales gens comú. Probablement mentre era al niu i les plomes estaven creixent va patir una falta d'aportació d'aliment o una situació d'estres que va impedir que es sintetitzes la melanina el pigment negre que forma part de les plomes, que no només dona color sinó que dona rigidesa i resistència a la ploma. Seria curiós fer un seguimnet d'aquest exemplar ja que es probable que pateixi molt desgast en aquesta zona de l'ala. (veure imatges. Foto de Carles Feo)

1 comentari:

nichs ha dit...

és molt interessant l'observació d'aquest darrer exemplar d'oreneta comuna!

Avui mateix hem recollit una cria d'oreneta que deu haver caigut d'un niu a Barcelona ciutat, i em pregunto quina seria la millor manera d'alimentar-la.

També presenta les ales i la cua tacades de blanc; però aquesta cria encara conserva el borrissol a la major part del cos.

Ens podeu orientar d'alguna manera perquè pugui sobreviure la cria? Gràcies!