dimecres, 2 de juliol del 2008

Bon resultat del primer cens visual de llúdriga a l’Estany de Banyoles

El cap de setmana del 28 i 29 de juny es va realitzar el primer cens visual de llúdriga a l’Estany de Banyoles. Un grup de 10 voluntaris i voluntàries del programa de voluntariat ambiental de LIMNOS van fer 29,45 hores d’observació a 10 punts diferents vora de l’Estany, llacunes i rieres. El resultat ha estat una llúdriga observada a les llacunes de Can Morgat, un bon resultat per la primera experiència d’aquest tipus a l’Estany.

Aquest cens consistia en posar voluntaris/es en diferents punts de l’entorn de l’Estany i dedicar dues hores d’observació al vespre, de les 20 a les 22 hores, i altre cop un hora i mitja al matí següent de les 5:30 a les 7. En complet silenci i de forma discreta s’esperava el pas de la llúdriga. En aquesta època de l’any les nits són molt curtes i sovint les llúdrigues es deixen veure abans de la posta del sol o just després de la sortida. Aquest no és el primer cens d’aquestes característiques a la comarca, doncs ja se n’havia fet un al Fluvià fa una anys amb col·laboració amb l’APNAE (Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà).


Pel que fa als participants es van mostrar molts satisfets amb l’experiència. La majoria eren de Banyoles, però hi havia gent de Girona i de Barcelona. Els observadors van poder comprovar que l’Estany no és un espai molt tranquil, i en un 40 % dels punts hi havia algunes molèsties per a la fauna: pescadors, gent a les palanques banyant-se, el pas dels cotxes a Lió, música alta als restaurants, etc... Les molèsties van ser menors a primera hora del matí de diumenge i va ser quan es van trobar rastres frescos de llúdriga a la riera de Can Morgat i es va veure un exemplar a la llacuna d’en Margarit (Can Morgat, Porqueres). L’exemplar durant uns moments va estar fent soroll i capbussant-se, deixant el rastre a l’aigua típic de l’espècie. A part d’aquesta fantàstica observació els participants van poder contemplar altres espècies d’interès, des del bernat pescaire, cabusset, fotges, xivites, collverds, martinet menut, blauet, tortugues, puputs, etc.

Limnos espera repetir l’experiència l’any vinent. Aquesta activitat forma part del programa de voluntariat ambiental de Limnos iniciat aquest any 2008, podeu trobar més informació a : http://voluntariat-ambiental-2008.blogspot.com/ El projecte té el suport econòmic del programa VOLCAM de l’Obra Social de Caixa Mediterrani (CAM).
Participants del cens just abans de començar.

La única imatge que es va poder pendre de la llúdriga observada durant uns instants


Rastres d'excrement de llúdriga frescos de la nit anterior dipositats per la llúdriga la nit del cens.


Un aimatge d'un dels punts de mostreig als aiguamolls de la Puda on no es va poder observar la llúdriga però si del cant de reinetes, i l'observació de cabussets, collverds, xivites i ratpenats...