dissabte, 3 de novembre de 2007

Amb la tardor arriben els primers hivernants a la comarca i la natura canvia de color

Els mesos d'octubre i novembre personifiquen el canvi del paisatge natural de la comarca. Els colors verds predominant van deixant pas a grocs i marrons que dibuixen un paisatge acolorit però a la vegada introdueixen a la sobrietat de l'hivern.

Imatge del nord de l'Estany.

Fotges als desmais.
Durant aquests dies encara s'han pogut veure algunes espècies animals en migració, però sobretot destaquen les arribades dels ocells hivernants, com les més de 150 fotges . Altres espècies com les tortugues o els amfibis baixen la seva activitat i difícilment els tornarem a veure o sentir.

Un martinet ros es veu a les llacunes de Can Morgat fin sel 17-10-07.

Els primers corb marí gros hivernants a l'estany es van veure el 5-10-07 , i fins i tot se n'ha vist un aturat a terra a la llacuna de l'Artiga intentant pescar algun peix despistat atrapat a la poca aigua que té la llacuna el 29-10-07.

Els primers morells cap-roig hivernants es van trobar el 22-10 -07 a la zona dels desmais, posteriorment se n'han vist fins a 5 de forma regular des del 29-10-07.

2 morells caproig, entre fotges als demais de l'Estany de Banyoles. A baix un morell cap-roig de l'any passat al mateix lloc.

Encara es van sentir cantar algunes reinetes a la llacuna de Can Morgat 2l 22-9-07, una granota verda el 19-10-07 i es va veure una granota pintada (Discoglossus pictus) a la llacuna de l'Artiga el 16-10-07.

Un becadell ha estat vist a la zona de la bassa de la deu de Can Morgat del 31-10-07.
En xavi Vila va veure 2 ànecs cullerot el 2-11-07 a l'Estany, i es va veure un xarxet a les llacunes de l'Artiga el 29-10-07, i un ànec griset mascle el 16-10-07 a l'Estany.

El 2-11-07, també es podia veure la primera observació d'arpella pàl·lida mascle al Pla de Martís, un ocell rapinyaire habitual hivernant a la zona.

El primer pinsà borroner de l'hivern també el vam capturar fent anellament a la Puda el 2-11-07, amb en Jordi Burch, i se'n van sentir algun grupet més a la zona de l'estanyol de la Cendra.

La presència de caçadors a la zona de les llacunes no fa recomanable la visita a la zona, ja que és una mica depriment, entre la poca aigua i la manca d'ocells per l'acció dels caçadors.
Continua el preocupant augment d'animals no autòctons a l'Estany, la presència d'ànecs exòtics, oques de granja, cignes i demés desvirtua la imatge natural de l'Estany. A la foto es poden veure quatre dels genets de l'apocalipsi, encara hi faltarien la oca egípcia que volta per la zona i una ànecs collverd gegants. Cal tallar de socarrel la tendència a abandonar animals a l'Estany, especialment a la zona del Vilar.