dissabte, 4 de gener del 2014

Noticiari faunístic del segon semestre de 2013

Observacions destacades registrades entre l’1 de juliol i el 31 de desembre de 2013. Aquest és un resum de les observacions completes de la comarca que es poden consultar a www.ornitho.cat.
Durant el juliol els 3 polls de cigonya blanca de la llacuna de Casa Nostra ja volen del niu el 9/VII i es deixen de veure el 28/VII (CFQ). També s’observen diversos agró roig a l’Estany de Banyoles, amb un màxim de 3 el 19/VII (CFQ, MLX), i un portant branques a les potes al riu Fluvià a Vilademuls, el 17/VII (XHX) el que podria ser una cita probable de reproducció, que de confirmar-se seria la primera a la comarca. Un jove de martinet de nit a la llacuna de Casa Nostra el 27/VII (MLX), un falcó mostatxut a Esponellà el 23/VII (XHX) i un corriol petit prop de l’Espa a la Puda el 1/VII (JBV).
A l’agost destaquen fins a 6 grups de cigonyes migrant que s’han vist a Cornellà, Banyoles, Palol, Abocador,... amb un màxim de 180 e 16/VIII i un total de 371 exemplars migrant (CFQ, AJX, RCF, VCX, ...). També es veu un martinet ros el 12/VIII a l’Estany (CFQ), un màxim de 24 xivitones el 2/VIII (BGE), una arpella vulgar mascle que no podia volar a la llacuna de l’Artiga el 25/VIII i portada a un centre de recuperació on es va refer (CFQ) i finalment diversos gaig blau en pas per Esponellà el 25 i 27/VIII (AEX, DFP) i Sant Miquel de Campmajor el 26/VIII (AEX).
Durant el setembre hi ha un important registre d’espècies estrictament migrants com el còlit ros, cueretes grogues, gaig blau, ballester,... també ocells aquàtics migratoris com els cullerots, xarxet, morell de cap-roig, i dels quals destaca 1 xarrasclet el 12/IX a la llacuna de Margarit de Porqueres (DFP, GFP). També en pas rapinyaires com l’àguila marcenca, una arpella vulgar a Fontcoberta el 23/IX (IBX) i àguiles calçades a Fontcoberta el 13/IX i Vilademuls el 11/IX (XHX). Destaca un jove d’escorxador al Pla de Martís el 15/IX (CFQ).
A l’octubre a destacar un grup de 9 cigonyes a Banyoles el 7/X (RCX), 1 xarxet a Cornellà del terri el 7/X (XHX), els xarxets i 2 ànecs grisets arriben a les llacunes de Can Morgat cap al 29/X i s’hi ha quedat tot l’hivern (CFQ, AAX), i una fredeluga el 31/X també a Can Morgat (AAX). Dada curiosa també la d’una boscarla dels joncs en migració el 2/X a Banyoles (IBX).
El novembre segueixen passant ocells migradors com morells de cap roig, ànec xiulador, cullerots, i alguna cosa interessant com un milà reial el 15/XI al Pla de Martís (MPX), ocells residents com l’àguila calçada vista el 20/XI a Banyoles (IBX) i arriben els hivernants al Pla de Martís, com les fredelugues, el botxí o l’arpella pàl·lida.
Finalment el desembre amb el fred es consoliden els hivernants, com els xarxets i els 2 grisets a les llacunes de Can Morgat, i arriben de nous com el durbec, 1 vist el 1/XII a Serinyà (CPB), l’esmerla al Pla de Martís el 19 i 29/XII (XHX, MCX), i segueixen passant ocells com les 40 grues vistes al Pla de Martís el 4/XII (IBX).
Pel que fa a mamífers cal destacar l’observació de nombroses llúdrigues, 3 als recs al 23/VII (DLX), 1 atropellada a l’Estany el 15/XI, 1 a la Puda el 15/XI (MFX), a la llacuna de Margarit els 19 i 20 /XII (JSX, DFP) als Amaradors, o a la resclosa de Serinyà, on es veu habitualment amb màxim de 3 exs. el 30/XI (AAX).
Observadors: AAX: Albert Alonso; AEX: Albert Escriu; AJX: Arnau Juscafresa; BGE: Bienvenido Gómez; CFQ: Carles Feo; CPB: Cristina Pérez; DFP: David Funosas; DLX: Dani Latorre; FTX: Fran Trabalon; GFP: Gerard Funosas; IBX: Irene Barnosell; JBV: Jordi Burch; JSX: Joan Carlos Santiago; MCX: Marc Canal; MFX: Marc Fusellas; MLX: Mike Lockwood; MPX: Marc Puig; RCA: Ramon Casadevall; PFL: Ponç Feliu; XHX: Xavier Higueruelo; VCX: Victor Canyadas.


Podeu obtenir-lo en format paper amb la revista de LIMNOS, La Llúdriga núm. 88. Gener 2014.