dimarts, 22 de març del 2011

Espectacular l'aigua a l'estany d'Espolla i invasió de gripaus corredors


Com cada cop que plouen més de 150 mm de pluja en pocs dies a la comarca del Pla de l'Estany, els brolladors, sorgències, estanyols, estanys i demés s'activen i s'omplen d'aigua amb gran intensitat. Durants uns dies l'aigua ha sortit de sota terra amb força i ens ha deixat imatges sorprenents com la de l'estanyol d'Espolla, un estanyol temporani que normalment està sec, i que de cop i volta en poques hores pot estar ple d'aigua i l'estampa dels saltants de Martís amb una gran força.


A les poques hores, la publicitat als mitjans de comunicació, com TV3, i la curiositat humana omplien l'espai de cotxes i de gent. malauradament l'espai no està condicionat per rebre visitants i les rodes dels cotxes, el fang i el moviment de gent amunt i avall alteren la pau d'aquest espai natural tant magnífic.

Gairebé a la vegada, arrivaben a l'estanyol els altres colonitzadors, els amfibis. Els més aparents i cridaners són els gripaus corredors (Bufo calamita) que arribaven a l'estanyol i iniciaven frenèticament els seus cants per aparellar-se i reproduir-se amb poc temps. saben que potser en pocs dies o setmanes l'estanyol pot tornar a quedar sec. Més discrets també han aparegut les granotes pintades (Discoglossus pictus) que no es senten però es poden veure, i també alguns pocs exemplars de reineta (Hyla meridionalis) i de granoteta de punts (Pelodytes punctatus). esperarem més dies a veure si apareix el gripau d'esperons i alguna altra espècie més escassa.

Curiositats:
1. Veure els amplexus dels gripaus un a sobre l'altre, intentant aparellar-se i tenir un abona posició. Podeu veure'n tres a la imatge.

2. Curiosos amplexos vists del dissabte 19 de març entre un gripau corredor mascle a sobre i una granota pintada a sota ben agafada. Fins a quatre amplexus amb aquesta parella de ball tant estranya.
3. Fins a 7 i 4 exemplars atropellats a la carretera de terra que passa pel costat d'Espolla entre dissabte 19 i dimarts 22.
4. 28 Bufo calamita morts i 2 Discoglossus pictus morts el 22 de març per l'estress de l'aparellament o altre causa que desconeixem.????


A veure quants dies durarà l'aigua a l'estanyol, i a veure si hi ha temps perquè tots els amfibis es reprodueixien i d'aquí unes setmanes surtin els triops, els curiosos crustacis que viuen en aigües temporals.

2 comentaris:

Xevi i Sílvia ha dit...

La imatge del clot d'Espolla ple d'aigua i del saltant de Martís aquest cap de setmana ha estat fantàstica. També la dels bullidors traient aigua per to arreu. S'ha comprovat que la natura al Pla de l'Estany també pot esdevenir un referent d'atracció per molta gent. Ara només cal saber-ho gestionar i regular. Falta condicionar els accessos, falta una senyalització indicativa i interpretativa de l'espai i sobretot falta que els ajuntaments reconeguin l'elevat patrimoni natural que té la comarca i el posin en valor gestionant-lo adequadament.

Carles Feo i Quer ha dit...

Sí, a veure si aviat Fontcoberta s'incorpora al Consorci de l'Estany i es pot renovar la senyalització de l'espai...