dissabte, 5 de maig del 2007

Una parella de fotges cria de nou a l'Estany de Banyoles

Després d'una hivernada rècord de fotges a l'Estany, amb un màxim de 253 a primers de gener, finalment s'ha confirmat la cria de la fotja a l'Estany durant l'any 2007. Normalment la majoria d'exemplars són hivernants i marxen durant l'abril fina al setembre seguent. Des de maig a setembre l'espècie es fa escassa a l'estany.

La fotja és una espècie d'ocell aquàtic semblant a un ànec de color negre amb el cos arrodonit que a diferència de la polla d'aigua que té el bec i la placa de sobre el bec de color vermell amb la punta groga, presenta una placa i bec blanc. Mentre que la polla d'aigua passeja per fora l'aigua, i es mou amb agilitat per les vores de l'Estany, la fotja prefereix capbussar-se tot menjant algues submergides.

Hi havia dades antigues recollides de la cria a l'Estany, la última del 18/6/79, i el 18 de juny de l'any 2003 es va observar un probable juvenil a l'Estany sense que s'hagin recollit dades més recents 18/6/03 de nidificació a la zona.

La parella de fotges ha estat observada amb tres pollets a la zona urbana de l'Estany entre les pesqueres de Can Lero i els Banys Vells, amb una actitud molt confiada i gens espantadissa. Esperem que aquests tres pollets en pocs dies creixin i tots ells arribin a l'edat adulta per assolir una població viable de fotges a l'Estany que criin de forma habitual.


L'observació d'aquest fet excepcional va ser feta per una jove banyolina (Merce González) que ho va comunicar a ornitòlegs locals membres de Limnos els quals ens hem afanyat a immortalitzar la preciositat de les criatures recent arrivades al nostre Estany.