dilluns, 9 d’octubre del 2017

Cigonyes hivernants al Pla de l’Estany


  • Per primer any s’ha detectat un grup de cigonyes hivernants de forma regular a Banyoles des de finals de setembre
  • Cada dia dormen entre 15 i 30 exemplars sobre Banyoles posades en diferents edificis alts com la Nutrex, església de Santa Maria, la Cooperativa agrícola, arbres de la Plaça Perpinyà o de darrera l’Ajuntament,...
  • El seguiment de les cigonyes pels ornitòlegs a través de lectures d’anelles amb telescopi ha permès confirmar la naturalesa hivernant d’aquests exemplars, tot i que no es descarta que algun sigui encara un migrador tardà, i més amb aquest bon temps que fa encara.
Grup de cigonyes hivernants al costat la nova bassa entre la llacuna de Casa nostra i els desmais al costat de l'Estany de Banyoles.

La cigonya és un animal essencialment migrador a casa nostra, especialment visible a la tardor quan entre mitjans agost i mitjans setembre milers d’exemplars passen per sobre Catalunya en direcció al sud. En algunes ocasions s’aturen a dormir en diverses localitats de la comarca i s’han pogut observar grups de centenars d’exemplars buscant lloc per dormir sobre Banyoles, Cornellà de Terri i altres localitats de la comarca.

Hi ha cigonyes que ja no migren cap a l’Àfrica per passar l’hivern i es queden al sud d’Europa. Algunes d’aquestes ho fan perquè han perdut l’instint migrador forçades per l’home, com la parella que cria a Banyoles, que prové d’un projecte de recuperació de l’espècie basat en l’adaptació en captivitat i posterior alliberament. Altres ho fan perquè troben prou recursos alimentaris als abocadors i espais naturals. La majoria de cigonyes hivernants a Catalunya les trobem als Aiguamolls de l’Empordà i a Lleida. De fet la parella que cria a Banyoles passa gran part de l’hivern als Aiguamolls de l’Empordà per tornar a partir de gener a criar a Banyoles.

Aquest any un grup d’entre 15 i 30 exemplars, amb un màxim de 64 el dia 9 d’octubre, s’han vist a la comarca en dates ja tardanes per a la migració. Fan viatges entre l’Abocador i la nova bassa al costat de la llacuna de Casa Nostra, i també els llocs on dormen sobre la ciutat de Banyoles. Normalment els grups de cigonyes només estan un dia a Banyoles. Aquest any però s’hi ha estat més dies, pel que podem parlar d’un grup de cigonyes hivernants a Banyoles, que no sabem fins quan les tindrem a la ciutat.

D’aquest grup s’han llegit unes 20 anelles de cigonya, anelles col·locades quan les cigonyes són polls al niu, que permeten fer un seguiment amb telescopi i obtenir dades de cada un dels exemplars. Moltes d’aquestes anelles són franceses, alemanyes o suïsses. Les dades ens indiquen que la majoria d’aquests exemplars passen l’hivern ala Aiguamolls de l’Empordà amb visites esporàdiques a Lleida. Curiosament algun d’aquests exemplars també ha estat vist a la zona de Manlleu, i ara moltes d’aquestes a Banyoles. De fet si tracem una línia reXcta entre els Aiguamolls de l’Empordà i Lleida, al mig estem nosaltres i Manlleu. Aquest és el viatge de les cigonyes hivernants a Catalunya. D’abocador en abocador, i m’aturo perquè em toca a algunes zones humides, com les llacunes de Casa Nostra, al costat de l’Estany de Banyoles.


Mapa dels moviments de la cigonya amb anella NX9X

Una de les cigonyes ha estat llegida 47 vegades, la NX9X, la majoria a l’Alt Empordà, però també a l’abocador de Montsoriu a Lleida i a Banyoles evidentment. L’última lectura d’aquesta cigonya fa només 9 dies als mateixos Aiguamolls. També resulta interessant que unes de les cigonyes alliberades el març del 2010 a la mateixa llacuna de Casa Nostra en el marc del projecte de recuperació, la 90F8, s’ha tornat a veure a Banyoles aquest octubre, i hem pogut saber que ha estat passant els últims hiverns als Aiguamoll i que  l’ últim que es sabia d’ella era que estava al març de 2013 al Castell de Peralada. Igual és una parella de les que cria allà. Altres cigonyes com la ALCN també s’han vist registrades unes 26 vegades, la majoria als aiguamolls. Tres de les anelles alemanyes , la AP361DER, la AF280DER i la 3T954DEW s’han vist també a Lleida, Manlleu i Gurb, respectivament, el febrer de 2016 i el març de 2017. La 883X prové del centre de recuperació dels Aiguamolls de l’Empordà. D’un parell d’anelles suïsses no n’hem obtingut encara l’origen i no hi ha més dades, però està clar que el seguiment d’aquests animals sempre aporta sorpreses i ajuda a entendre el comportament i l’ecologia d’aquesta espècie.