dimarts, 4 de maig del 2010

Anellaments d’ocells singulars en pas migratori pel Pla de l’Estany

La migració és una fenomen fantàstic que permet durant una època de l’any veure gran quantitat d’ocells, alguns d’ells poc comuns o que només es deixen veure en aquesta època tan concreta. El Pla de l’estany no és una comarca del litoral i el pas migratori no és molt destacat. Però malgrat tot, milers d’ocells migratoris passen per la comarca, molts passant desapercebuts.

Algunes d’aquestes espècies son tan silencioses en el seu pas que gairebé ningú en té registre, i costen de veure o escoltar. Per això, l’anellament científic d’ocells és una eina que permet capturar, identificar i demostrar la presència d’espècies d’ocells d’interès.

Durant uns dies de finals d’abril he tingut la sort de poder realitzar diverses activitats educatives utilitzant l’anellament d’ocells com a taller de sensibilització ambiental. Aprofitant per fomentar el coneixement i estima dels ocells, el respecte pel mediambient i la conservació dels nostres espais naturals. A la vegada s’han pogut anellar espècies, escasses, rares de veure a la comarca, i fins i tot una ha estat el primer registre en molts anys. Tot això dona més valor al patrimoni natural del Pla de l'Estany.

Anellaments amb escoles aquest abril de 2010 (A través de l'Escola de Natura de Banyoles i del projecte Migradors del portal Recerca en Acció i l'Institut català d'ornitologia)

Col•legi l’Entorn. Anellament a les llacunes de Can Morgat (Porqueres). Dies 21 i 22.

IES Pla de l’Estany. Anellament al costat de l’escola – Puig de Miànigues (Banyoles) Dies 19 i 26

IES Pere Alsius. Anellament al costat de l’estanyol de la Cendra i d’en Montalt (Aiguamolls de la Puda –Banyoles) Dies 28, 29 i 30.


Anellaments d’espècies en migració:

Al Puig de Miànigues:

1 tallarol de garriga (Sylvia cantillans) el 19/4.

1 tallareta comuna (Sylvia comunis) el 26/4. Molt poques cites a la comarca. (foto Carles Feo)

 
Als estanyols de la Cendra i Montalt


1 boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus) el 29/4

A les llacunes de Can Morgat

5 boscarles de canyar en pas (Acrocephalus scirpaceus) el 21/4

2 tallarols de garriga (Sylvia cantillans) el 21/4

1 cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus) el 21/4. Primer anellament de l’espècie a la comarca!!!! (foto:C. Feo)

1 mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus) el 21/4

1 tallarol emmascarat (Sylvia hortensis) el 22/4. Primer anellament de l’espècie a la comarca i primer registre de l’espècie en els últims 15 anys (estava citat al llibre de J.M. Massip, però sense dades recents)

Foto de tllarol emmascarat (C. Feo)

2 comentaris:

sebi_2569 ha dit...

very beautiful photo; and ineresant your blog; bravo

Xavi Vila ha dit...

Ara he vist aquest missatge ... amb una mica de retard. Sento xafar-te una de les notícies, però em sembla recordar que de cotxa cua-roja ja en vam anellar una a la Puda amb l'Oriol fa molts anys, en una de les primeres sessions d'anellament de primavera (seria potser el primer o el segon any del Sylvia). Segur que ho podràs comprovar fàcilment.

Xavi