diumenge, 23 d’agost del 2009

480 cigonyes dormen al Pla de l’Estany




Imatges de l'estol de cigonyes sobre canaleta de la nit de dissabte, d'un grup a Porqueres del diumenge al matí i de la Farga de Banyoles. Fotos de Carles Feo

Cigonyes a la Nutrex Foto de Pilar Branyas


Al Pla de l'Estany cada mes d'agost esperem amb ganes l'arribada de les cigonyes que entre el 20 i 30 d'agost no solen faltar a la cita d'aturar-se a dormir al Pla de l'Estany. Aquest espectacle cada cop és més habitual cada any i deixa meravellats a banyolins i altres ciutadans que tenen l'oportunitat de veure-ho en directe.


La tarda del dissabte cap a les 7 de la tarda es localitzava un grup aproximat d’entre 200 i 250 cigonyes sobre el barri de Canaleta, fent tèrmiques, i buscant un lloc bó per passar la nit. Una estona abans ja s’havia vist el mateix grup sobre Melianta a Fontcoberta, però molt més nombrós d’unes 480 cigonyes, gairebé 500, perquè són de mal comptar que també anava direcció a Banyoles. És probable doncs que el grup es dividís i busquessin diverses localitats on poder dormir.


El grup gran que vam poder seguir d’uns 200 exemplars es va decidir de baixar a dormir a Banyoles cap a les 19:30, i es van repartir per Banyoles. Unes 30 a la Nutrex, 4 al Monestir una a l’església de santa Maria de Banyoles, 10 als pisos de la caixa, unes 20 a les cases del turó de’n ramís darrera l’Ajuntament, unes 10 sobre els pisos de can Manxa, unes 15 en una grua, i altres 30 en una altra grua de la Farga, 10 a l’edifici de la Farga i sobre els llums de la zona, i altres zones que segurament no hem localitzat.


Al matí aquesta vegada s’han llevat més d’hora que de costum i a les 8 del matí ja només en quedaven unes poques a la Nutrex i a les cases del Turó d’en Ramis i una a la xocolata Torras. El que fan de bon matí és llevar-se i aturar-se en un camp de conreu fins més tard. N aquest cas eren en uns camps entre el Terri i la variant de Banyoles. A les 10:30 del matí quan el sol ha escalfat el terra i ha generat les corrents d’aire calent (tèrmiques) que els ajudaran a enlairar-se al cel, aquestes han començat l’espectacle sobre Banyoles. Gairebé mitja hora de vols en espiral agrupant totes les cigonyes i els diversos estols i individus dispersos per avisar-los que era hora de marxar. Finalment un grup de 287 han marxat direcció el sud cap a la següent parada del seu viatge migratori cap als quarters d’hivernada a l’Àfrica o al sud de la Península.


Amb un telescopi s’ha fet el seguiment de les cigonyes, ja que moltes estaven anellades. Hem aprofitat per llegir algunes anelles entre la nit i el matí , unes 38 lectures, poques en proporció al grup, però ha estat difícil seguir-les totes. De les 38 lectures, 28 eren anelles provinents d’alemanya, 5 de suïsses i 5 blanques segurament franceses. El més interessant és que s’han fet dues lectures de cigonyes que repeteixen pas per Banyoles, una de suïssa que ja va ser vista a Banyoles el 25/8/05 i una d'alemanya el 28/8/06. Des de l’any 2001 s’han llegit un total de 302 anelles al Pla de l’Estany, de les quals 202 provenien d’alemanya, 74 de França i 26 de Suïssa. Algunes de les cigonyes vistes a la comarca en pas s’han tornat a veure a localitats com Lleida, Zaragoza i Cadis.