dijous, 22 de març del 2007

Migrants en massa: 300 milà negre i un grasset de muntanya

Segueix bufant una forta tramutana des de fa uns dies, just en el moment de migració important.

En Joan Pontacq m'ha comentat que ahir va veure 15 rapinyaires a l’abocador de Puigpalter entre els gavians, probablement eren milà negre. També ahir 21/3/07 a la tarda i avui en Sergi Castillo ha vist un grup de milans negres i algun reial fent tèrmiques sobre Fares, aproximadament n'hi havia uns 300. Es probable que hagin passat la nit a l'entorn del Fluvià entre la Garrotxa i el Pla de l'Estany.
Pel que fa a l'Estany de moment res de destacat, segueixen les fotges i els corb marins.
Llacuna de’n Margarit: 1 grasset de muntanya (Anthus spinoletta) al litoral de les poques citacions recollides a la comarca per aquesta espècie probablement comú en pas.

A la llacuna de l’Artiga: 4 cabussets vistos i a la llacuna de l'Aulina 1 corriol petit.

El 23/3/07, també una xivita (Tringa ochorpus) al riu Fluvià a Les Anglades, i orenetes cuablanca al centre de Banyoles.

dimarts, 20 de març del 2007

Oreneta cuablanca i més ànecs a l'Estany 20/3/07


Aquest matí he vist la primera oreneta cuablanca enmig d'un estol d'unes 50 orenetes vulgars volant sobre l'Estany.
A part hi havia un grup de 32 fotges juntes davant el bosc de Can Morgat a prop la riba de l'Estany i molt aprop un grup de 13 cullerots i 2 xarrasclets, una parella, que anaven junts.

A la Llacuna d'en Margarit ja hi ha dos corriols petits,i dues cornelles; i a la de l'Artiga un bernat pescaire i dos cabussets mínim.

Aquest cap de setmana es van veure 5 xarrasclets a la llacuna de l'Artiga els dies el 16/3/07 (J. Burch) i el 17/3/07.

dijous, 15 de març del 2007

Novetats Estany 15/3/07

Les últimes observacions destacades a la comarca, especialment primeres arribades d'ocells migrants i els primers indicis de reproducció.
  • 12 cigonyes sobre l'Abocador de Puigpalter (A. Delgado) el 10/3/07. Primera arrivada.
  • 2 martinets blancs a la desembovadura de la riera de'n Morgat a l'Estany el 11/3/07 (J. Burch).
  • 1 milà negre a Serinyà el 11/3/07. Primera arrivada.
  • 1 puput cantant a Puig Colomer el 12/3/07 (Amb J. Burch)
  • 10 xarrasclets a l'Estany el 12/3/07 (J. Burch)
  • Una parella de xarrasclets a la Llacuna d'en Margarit el 13/3/07 (M. Lockwood)
  • 1 bernat pescaire i 3 cabussets cantant a la Llacuna de l'Artiga (C. Feo i J.Burch) el 13/3/07

dissabte, 10 de març del 2007

Passejada per l'Estany un dia de molta tramuntana 10/3/07

Aprofitant que feia molt de vent i no podiem fer cap sessió d'anellament amb en Jordi Burch hem fet una volta a l'Estany del Vilar als Amaradors i a les llacunes de l'Estany esperant veure alguna espècie interessant alterada per la forta tramuntana del dia.

A part de branques i troncs caiguts a tota la vora de l'Estany no s'han observat ocells migrants a l'Estany, com ànecs o ardeides. Malgrat tot el matí ha estat profitós.

A part de veure moltes fotges encara als desmais, Can Morgat i els Amaradors o Lió, també hi havia 5 corb marí gros aturats a l'aiua enlloc de sobre els arbres, el vent els ho dificultava.
Algunes parelles de collverd ja intenten buscar un lloc on aparellar-se i fer niu per tot l'Estany.
Les dades més interesants han estat:
  • 2 blauets a la llacuna dels Amaradors.
  • 3 espectaculars cabirols corrent rapidíssim per les ribes de la riera d'en Morgat i el camp del costat de la Llacuna de l'Artiga, per acabar amagant-se en un moment dins la densa vegetació del bosc del Turó d'en Morgat.
  • 1 corriol petit a la llacuna d'en Margarit. Probablement la segona obserbació de l'any a la zona, molt possiblement es quedarà a la zona per intentar criar com van fer l'any passat. Haurem d'estar alerta.
  • 1 serp d'aigua o de collaret dins la llacuna. 1 (natrix sp.) a la riba de la llacuna d'on surt molestada pel fort vent.
  • 5 orenetes vulgars sobre l’estanyol del Vilar volant arran d’aigua.

dimarts, 6 de març del 2007

Arriba la primavera. Primers xarrasclets i orenetes a l'Estany 4/3/07

Aquest diumenge mentre feiem una visita comentada amb un grup de persones convocades per l'Ateneu Obert de la Dona vam poder observar momentàniament diversos grups de xarrasclets a la zona entre la caseta de fusta i el parc de la Draga, just davant la última pesquera que hi ha. S'han espantat formant un estol d'aproximadament de 19 exemplars. A la tarda estaven agrupats al nord de l'Estany davant del bosc de Can Morgat.

Les primeres orenetes observades a tota la comarca s'han vist aquest dilluns 5/3/07 sobrevolant la llacuna de l'Artiga a la zona de Can Morgat. Era un estol dispers d'unes 18 orenetes vulgars (Hirundo rustica) que volaven direcció nord en migració.

dissabte, 3 de març del 2007

Riu Fluvià 3/3/07


Visita a la resclosa de Serinyà.

El riu estava tranquil i serè, i només passar amb el cotxe ja he espantat una desena de corb marins que estaven pescant prop el pont sobre el Ser. Ja a la desenvocadura del Ser al Fluvià el riu presentava una imatge preciosa, i fins a tres bernats pescaire feien de vigilants impassius des de sobre els arbres de la riba oposada. De sobte el ronroneig d'uns ànecs em fa aixecar sospites. Al cap d'un moment, premi, els primers xarrasclets de l'any. 3 ànecs xarrasclet, o ànecs roncaires com els diuen a l'Empordà, estaven aturats a la riba entre una parella de collverds. Els xarrasclets són dels més primerencs en iniciar la migració i durant el febrer i el març passen la majoria d'individus direccío al centre d'Europa.

Seguint el camí paral·lel el riu he pogut gaudir del pas d'un blauet i del cant dels picots, i fins i tot he observat per un moment el més petit de tots, el picot garser menut. Un regal per a la passejada de dissabte al matí.

divendres, 2 de març del 2007

Novetat 2/3/07

Avui a l'Estany de Banyoles s'han aturat 7 ànecs cullerots (Anas clypeata) que han passat el dia a les aigües de l'estany a la zona propera al bosc de Can Morgat, una de les zones més tranquil·les de l'Estany. Són els primers cullerots migrants vistos a l'Estany aquest 2007, i probablement demà continuaran el seu viatge cap a terres més al nord. esperem que hagin disfrutat de l'estada.
També 10 corb marí gros a sobre els arbres de Can Morgat, el rècord de tot l'hivern, i que molt probablement en aquesta ocasió s'han quedat a dormir a l'estany enlloc de fer l'habitual viatge al dormidor de la resclosa de Serinyà.

Observacions a l'Estany 1 de març de 2007

Observacions a l'Estany de Banyoles.
  • 1 morell caproig (Aythya ferina) mascle encara a la zona dels desmais, entremig de les fotges.
  • 9 xarxets (Anas crecca), 6 mascles i 3 femelles molt nerviosos nedant junts a la part nord de l'Estany vistos des de la riba del bosc de Can Morgat. Els primers exemplars migradors de la temporada que ja inicien el seu retorn cap a les zones de cria del centre i nord d'Europa.
  • 8 Corb marí gros (Phalacrocorax carbo) aturats a dalt dels pollancres de la riera de'n Morgat a l'Estany
  • 1 Gavià fosc (Larus fuscus) a la part nord de l'estany entre gavià argentat (Larus michahellis) i gavines vulgars (Larus ridibundus) algunes amb el cap tot negre del plomatge estival.
A les llacunes de Can Morgat també hi havia molta activitat.
Llacuna d'en Margarit
  • 100 cueretes blanques, 2 collverds intentant buscar lloc per niar i cants de granotes
  • 1 Granoteta de punts (Pelodytes punctatus) i 10 reinetes cantant (Hyla meridionalis)
Llacuna de l'Artiga
  • 2 Cabussets, a més cridant amb la seva típica veu, potser iniciant comportaments per aparellar-se a la zona on ja van criar l'any passat.
  • 1 bernat pescaire a la riba
  • 1 Fotja solitària, sola a la zona durant tot l'hivern.
  • 2 Granotes verdes cantant
  • 15 ratpenats volant
  • 2 ànecs collvers a la riba, possibles nidificants?.