dissabte, 15 de setembre del 2007

Tímid pas migratori de cigonyes durant l'agost



Les cigonyes ens havien mal acostumat amb l'espectacle anual de finals d'agost durant el seu pas migratori per la comarca. L'any passat a finals de mes es van veure més de 400 exemplars sobrevolant la ciutat en una imatge que va sorprendre a molta gent.

Aquest any el pas ha estat més discret, més a to amb el que és habitual. La nit del 27 al 28 d'agost un estol d'una vintena de cigonyes va descansar sobre la torre de la Nútrex al centre de Banyoles. El dia 28 es van despertar i cap a les 10 van continuar el seu viatge migratori cap a les terres del sud. La observació i la imatge han estat facilitades per Ramón Casadevall, i per Jordi Burch.
El pas migratori de tardor de les cigonyes adultes i les nascudes al centre d'Europa es sol produir entre el 15 d'agost i el 15 de setembre amb un màxim a finals de mes. Depenent de la climatologia, les condicions del lloc de naixement o de l'aliment disponible, les dates de viatge poden variar d'un any a un altre. El mateix passa amb la ruta, que tot i que té unes direcions marcades, el vent, el clima o qualsevol alteració pot fer passar les cigonyes per una zona o per una altra. I una tercera dificultat és planejar les parades per dormir durant el viatge. Aquestes parades es fan en grans ciutats utilitzant els edificis alts on es senten segures. Aquestes aturades es poden produir més al principi del viatge o més al final segons també l'alimentació, el vent, i molts altres paràmetres incontrolables.

Al llarg del mes també i durant el setembre s'han vist alguns exemplars solitaris en vol també per la comarca. Aquesta espècie cada cop més abundant gràcies als programes de reintroducció està recuperant les seves poblacions a tota Europa. En algunes zones, fins i tot, està suposant un problema. L'any vinent les cigonyes migratòries es podran aturar prop dels estanyols de la Puda on podran retrobar-se amb companyes seves acabades d'alliberar. El projecte de reintroducció de la cigonya a l'Estany de Banyoles finalitzarà la primavera de 2008, i es preveu que es quedin alguns exemplars per la zona. Tot es veurà. Esperem un any 2009 més reeixit amb les cigonyes.