dimarts, 24 de juliol del 2007

A les cigonyes negres també els agraden les llacunes de Can Morgat

El mes de juliol ens està fent gaudir d'allò més, ara amb l'observació d'una espècie rara, extramadament singular. Es tracta de la cigonya negre. La cigonya negre molt menys coneguda que la blanca, presenta un color predominant negre per sobre, amb les parts inferiors blanques i les potes i el bec vermells.
Dos joves de cigonya negre (Ciconia nigra) han aparegut a la llacuna de l'Aulina, a la zona de Can Morgat (Porqueres) a 500 metres de l'Estany de Banyoles. Els individus s'estaven alimentant a la llacuna, que presenta molt poca aigua, juntament amb un camesllargues, i un bernat pescaire. Probablement són dos exemplars joves nascuts a les àrees de cria del centre i nord d'Europa.
Representa la quarta observació al Pla de l'Estany en els últims 50 anys, amb dues observacions més a l'Illa de Fares (al límit de la comarca amb la Garrotxa). Una espècie considerada migrant i rara.
Les anteriors citacions corresponen a exemplars en vol sobre la comarca, i només dues a l'Estany de Banyoles.
Altres observacions de l'espècie a la comarca (Font: Catàleg d'ocells del Pla de l'Estany):
  • 1 ex. a darrera la zona del Frigolet a Porqueres el 14.IX.1998
  • 1 ex. a l'Illa del Fluvià, volant seguint el curs del riu Fluvià direcció aigües avall el 28.IV.2002 (Al límit de la comarca)
  • 2 exs. en direcció sud sobre Banyoles el 5.IV.2003
  • 2 exs. a Fares, Sant Ferriol, al riu Fluvià el 7/1/07. Primera observació hivernal a prop la comarca. 2 exs. encara el 8/1/07 fins almenys el 28/1/07 .
  • 1 ex. en vol sobre Les Pedreres a Mata el 28/3/07 .

1 comentari:

Unknown ha dit...

Impressionant!
Com pot ser que amb quatre dies que existeix la llacuna hi hagin cites com aquestes!
Em sembla extraordinari.
Gràcies per mantenir-nos al corrent, Carles.

Jaume