diumenge, 25 de març del 2012

Un xoriguer comú trobat ferit a Miànigues



Article i fotografia de: Jordi Burch 

Dissabte 24 de març uns veïns de Miànigues troben un Xoriguer comú (Falco tinnunculus) amb l’ala trencada i s’avisa als forestals perquè el duguin al centre de recuperació de fauna més proper. L’individu era un mascle jove, nascut l’estiu de l’any passat que es trobava en bon estat de salut però que presentava una ferida a l’ala segurament fruit d’un tret d’algun caçador, ja que la ferida era la habitual d’un perdigó de caça.

Una vegada més ens trobem davant d’aquest tipus d’agressions a unes espècies cada cop més amenaçades per la reducció dels seus hàbitats i per la pressió que s’exerceix sobre els mateixos individus, encara (tot i que en menys mesura) perseguits per alguns caçadors poc conscienciats i desconeixedors de la vida i importància que tenen aquestes espècies en els nostres entorns naturals i rurals.

Recordeu que si us trobeu algun animal ferit el millor és avisar als Agents Rurals 972583395 (Banyoles) i en cap de setmana 935740036 servei 24h.






diumenge, 18 de març del 2012

Video de fauna sobre l'estany de Banyoles realitzat pel voluntariat de Limnos


Més ànecs collverds i d’altres espècies en el XVIIIè cens d’ocells aquàtics hivernants del Pla de l’Estany de l’any 2012


Segueix la tendència positiva estable de la població d’ocells aquàtics de l’estany de Banyoles, amb uns resultats amb una gran diversitat i riquesa d’espècies comparats amb fa uns anys enrera. Només destacar que enguany no s’ha vist cap cigonya i que s’han deixat observar espècies curioses com el xibec o els xarxets.
Un any més, aquest gener s’ha realitzat el cens d’ocells aquàtics hivernants a totes les zones humides de Catalunya. Aquests censos permeten tenir una estimació aproximada del total dels ocells d’una regió o d’un país, i està coordinat per diferents entitats a nivell internacional. Bona part dels resultats i de la metodologia es pot consultar a http://censhivernal.blogspot.com/
Limnos ha estat coordinant el cens d’ocells a l’Estany de Banyoles des de 1995 i a l’Illa de Fares des del 2001 (aquest any coordinat amb naturalistes de la Garrotxa). Aquest any el cens s’ha realitzat dissabte 14 de gener a l’Estany i el mateix dia al Fluvià fet per ornitòlegs de la Garrotxa, tot i que s’han recollit totes les dades interessants entre el 10 i el 20 de gener.
Aquest any els resultats han estat molt positius doncs per exemple el nombre d’ànecs collverd i de polles d’aigua ha estat el major dels últims 10 anys de censos, sense representar cap augment exagerat. Una de les espècies censades més curioses ha estat un mascle de xibec, un ànec amb el cap vermell, que es deixa veure amb facilitat pel front d’estany, o l’ànec mandarí, tot i que aquest té un origen probablement escapat d’una granja.
La presència d’altres espècies d’ànecs com el xarxet o el morell cap-roig confirmen un augment de la diversitat d’espècies hivernants a l’Estany. El manteniment elevat de l’aigua de les llacunes de Can Morgat ha permés l’observació d’espècies com el xarxet, la xivita o el martinet blanc. Per tercer any seguit es manté el  dormidor a les ribes de l’Estany d’esplugabous, també amb un lleuger creixement, uns ocells blancs que veiem en camps de conreu. No es va poder comptar cap cigonya, i es pateix una mica per el manteniment de la parella reproductora dels aiguamolls de la Puda. Esperem que hi arribin a la primavera. Com sempre s’han vist altres espècies comuns però escasses com el blauet, cabusset, els becadells i els bernats pescaires. Cal destacar com a dada negativa com cada any la presència d’individus d’ànecs híbrids, domèstics i oques de granja, inclosa una oca egípcia i un ànec mandarí, que en no ser d’origen natural no són vàlids pel cens.
Una de les dades més debatudes de cada any és la presència de gavians que han presentat unes xifres bastant baixes. S’ha notat l’efecte de l’acció de la falconeria als abocadors de Beuda i Puigpalter i al mateix estany entre els mesos de setembre i principis de desembre. Els nombres estan per sota de les xifres mitjanes de l’espècie els últims anys.
Aquests censos estan organitzats per Limnos però no serien possibles sense la col·laboració de tots els participants, ja que és una activitat basada totalment amb el voluntariat ambiental, i amb la col3laboració dels agents rurals del Pla de l’Estany.